2017 Yılı Ekonomik Öngörülerim

selmanözgün2016 Yılı sonlarındayız, malum yılı anlatmama gerek yok sanırım. Peki 2017'de bizi neler bekliyor? Tabi ki bu sorunun cevabını tam anlamıyla net olarak bugünlerden cevaplamamızın mümkün olmayacağı gibi ceteris paribus piyasadaki 2017 öngörülerim şu şekilde;

Belirsizliklerin olacağı bir yıl bizi bekliyor.Sadece döviz pozisyonlarına göre hazırlanan ikili senaryo yetmeyebilir. Bol senaryolara hazırlıklı olmak lazım gibi görünüyor. Şu an itibariyle 3.40 civarlarında seyreden doların 2017 ilk çeyreğinden itibaren 4.00- 4.25 aralığını zorlayacağını ve 2017 dolar kuru ortalamasının 4 Liranın üzerinde olacağını düşünüyorum. Özellikle şirketlerin 2017 bütçelerini hesaplarken dolar baz kuru olarak 4.25 üzerinden hesaplama yapmaları , mevcut pozisyonlarını korumaları, Döviz cinsi borçlanmalarını kapatmalarını, temkinli davranmalarını,borçlanmayı minimumda tutmalarını öneririm.

Enflasyon ve işsizlikte artışlar devam edecektir. Bütçe açığı artarak büyüyen halde olacaktır. Şunu da belirtmek isterim ki inşallah yanılırım ve ülkemiz adına en iyi şeyler olur ama veriler ve tecrübeler bunu gösteriyor.

Gayrimenkul Cephesinde ise ;

invest-helmann
Gayrimenkul piyasasında yalnızca yükselirken değil piyasa düşerken de iyi kazançlar elde edilebilir. Profesyonel yatırımcılar düşen piyasaları çok daha fazla severler. Çünkü daha alım sırasında maliyet avantajı yakalamak ve satıcıları düşük fiyatlara zorlamak mümkündür..

Yatırım dünyasında bilinen bir hikaye vardır; taksi şöförleri bile bir yatırım enstrümanına yatırım yapmaya ve takside yolcusuna bunu anlatmaya başladıysa o yatırımdan çıkmanın vakti gelmiştir.

Aynı şekilde herkes yatırımdan çıkıp satmaya çalıştığında da yeniden yatırım yapmanın vakti gelmiştir. Ancak piyasaya ters yönde hareket edenler yatırımdan büyük kazançlar elde edebilirler.30.11.16

Huzur ve barış dolu bir yıl diliyorum.